(06/09/2014) - Ens entrevisten a Vilaweb: L´origen i el significat de la bandera negra per a l’Onze de Setembre

Ja fa temps que en molts municipis catalans hi ha l’estelada al balcó, malgrat la persecució de la delegació del govern espanyol. Però aquest Onze de Setembre, en una vintena llarga de poblacions, hi onejarà una altra bandera, negra, per a reivindicar ´votar i vèncer´. És una iniciativa de la Fundació Reeixida per a continuar la feina de recuperar la memòria històrica que va començar el 2008 amb la commemoració del centenari de l’estelada. Sobre l´origen i el significat de la bandera negra, en parlem amb dos dels impulsors, Joan-Marc Passada i Jordi Avià.

–Cal una bandera nova, si ja tenim la de quadribarrada i moltes versions de l’estelada?

–Una nova bandera no anul·la les altres que ja hi ha. Al contrari: enriqueix i afegeix gruix iconogràfic als símbols que ens representen. Aquesta bandera negra no és personalista (com pot ser la quadribarrada, que representa en origen el comte de Barcelona), sinó conceptual: expressa una disposició anímica. El seu missatge és molt directe: ‘Resistència i fermesa. No ens rendirem.’ A més, com que no té rang oficial és molt difícil que pugui ésser mal utilitzada com passa avui amb les nostres banderes locals i nacional, sotmeses a la vigilància permanent de l’espanyola i la francesa.

Segueix entrevista al link...

Entrevista a dos dels impulsors de la campanya, Joan-Marc Passada i Jordi Avià a Vilaweb
(02/09/2014) - Ens entrevisten al 9tv

El 9informatiu ens ha entrevistat per tal que expliquéssim el significat de la Bandera Negra i la campanya que estem portant a terme.

Enllaç a l´entrevista al 9tv, a partir del minut 04:18
(11/08/2014) - En Quim Torra dedica un article a la Bandera Negra a El Punt-Avui

...Fa unes setmanes, els infatigables amics Joan-Marc Passada i Oriol Falguera, de la Fundació Reeixida (ex-Comissió 100 anys estelada) presentaven, avalats pels experts en vexil·lologia més solvents, una interpretació actual de la bandera negra, afegint dos elements a la bandera original: la creu de Santa Eulàlia, en memòria dels caiguts a Barcelona fa tres segles, i una estrella, per connectar amb les actuals reivindicacions del país, amb la voluntat que sigui present en el proper 11 de setembre. Avui la bandera negra torna amb la mateixa força que el 1714. El combat continua essent el mateix: el de la llibertat, la lluita que han menat tots els pobles del món que ha volgut ésser. “Si som, siguem i, si no som, deixem-nos de somnis, de records i de follies.” Sempre m´han agradat aquests versos de Climent Forner, del seu Plany per Catalunya, i em semblen avui més vigents que mai.
...Fins Al 9-N ens cal una cadena ininterrompuda d´èxits. Per tant, oblidem-nos ara de la consulta i concentrem-nos en l´11-S. Aquesta és ara la cita més important. I el repte és d´una envergadura colossal. Estimat lector, ja t´has inscrit a la manifestació? De tu depèn que ho aconseguim. Ha arribat un moment, vist el que hem de veure cada dia, que, com diu l´amic David de Montserrat, seguir a Espanya un dia més és una falta de respecte amb nosaltres mateixos. Però coneixem la sortida de la gàbia, hi ha un camí, el dret a decidir. El moment de la ruptura és a prop, i caldrà no vacil·lar. La millor manera d´assegurar el 9-N és amb l´èxit de l´11-S. Bandera negra. Viurem lliures.

Enllaç a l´article complert al Diari El Punt-Avui
(31/07/2014) - El portal Llibertat.cat explica la presentació del disseny de la Bandera Negra: Presenten el projecte Bandera Negra 2014

Avui a les 12 del migdia s’ha presentat al Museu d’Història de Catalunya, una Bandera Negra certificada i aprovada pels personatges més doctes en la matèria, dins del projecte “Banderes dels nostres pares”.

La idea que ha engegat aquest any la Fundació Reeixida (fins ara Comissió del Centenari de l’Estelada), és la de seguir la feina de recuperar la memòria històrica que va començar l’any 2008 amb l’objectiu de fer popular la bandera estelada i els personatges que l’han envoltat en totes les èpoques. De fet aquest és un objectiu més que complert ja que a dia d’avui la bandera de l’estel solitari és present arreu del país, i el creador de l’ensenya ja té tres places dedicades a ell, Vic, Girona i Barcelona, les exposicions explicant-se el significat encara volten, i es va editar un llibre on se n’explica la història.

La Bandera Negra certificada avui al Museu d’Història de Catalunya, porta una Creu en aspa blanca al centre sobre camp negre, amb addició de l’estel de cinc puntes a la banda del pal i alineada en paral·lel al costat de l’aspa i a l’alçada del seu vèrtex. La Creu que s’inspira en la creu del martiri de santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, i que ja figura en l’estendard històric que avui també han recuperat l’Ajuntament de Barcelona i l’associació de recreació històrica de la Coronel·la. El camp negre és el mateix de la històrica «Bandera Negra», senyal que a Catalunya s’ha alçat en diverses ocasions durant la història i que, tot i no representar a cap regiment o institució militar, ha estat usat per alguna d’aquestes. Gràcies al disseny fet servir en ella s’entreveuen dues V, una de Victòria i l’altre de V Votar, a més del lateral on es veu l’estel que té la forma del triangle i l’estel de la bandera independentista.

Enllaç al text sencer publicat a Llibertat.cat
(31/07/2014) - El diari El Punt-Avui es fa ressò de la presentació de la Bandera Negra

Crida a hissar la bandera negra per la Diada d´aquest any
Sis ajuntaments ja s´han adherit a la proposta de la Fundació Reeixida per commemorar el Tricentenari.

El sobiranisme català té una nova icona, i d´arrels llunyanes. La bandera negra, símbol de dol i de lluita a ultrança, que ja va ser enarborada pels catalans durant la guerra de Successió. De moment, sis municipis s´han adherit a la campanya Bandera negra 2014, formulada per la Fundació Reeixida, i hissaran l´ensenya aquest 11 de setembre. Es tracta d´Igualada i Sant Martí de Tous (Anoia), Sant Pere de Torelló (Osona), Pardines (Ripollès), Riells i Viabrea (la Selva). Segons es va avançar ahir en la presentació del projecte, altres consistoris decidiran la seva eventual adhesió a principis de setembre. La iniciativa, segons van explicar ahir els impulsors, vol donar a conèixer els símbols menys populars de la guerra de Successió.
El nou disseny, presentat al Museu d´Història de Catalunya, afegeix dos elements a la bandera original: la creu de Santa Eulàlia, en memòria dels caiguts a Barcelona fa tres segles, i una estrella, per connectar amb les actuals reivindicacions del país.

Enllaç a la notícia al Diari El Punt-Avui
(30/07/2014) - Presentada al MHC la Bandera Negra del segle XXI

La Fundació Reeixida ha presentat avui a les 12 del migdia a la sala d´actes del Museu d´Història de Catalunya la "Bandera Negra2014". Es tracta del redisseny actualitzat d´un històric senyal de dol i de lluita a ultrança, documentat des de l´època dels Almogàvers i fins a la Guerra de Successió.
El projecte de recerca "Banderes dels nostres pares" arrenca presentant la primera revisitació d´un dels símbols de la lluita dels catalans. La Fundació, que ja va participar a la celebració del Centenari de l´Estelada, el 2008, proposa ara que per la Diada d´enguany, la del Tricentenari, els ajuntaments catalans hissin la nova Bandera Negra del segle XXI i la incorporin de nou, així, als senyals de la nostra cultura popular.

Enllaç al web de Barcelona TV
(25/07/2014) - Dimarts de la setmana que ve fem la presentació de la campanya al Museu d´Història de Catalunya. Us esperem

[BANDERA NEGRA 2014] presentació de la campanya de recuperació de les banderes històriques de la Guerra de Successió i la seva difusió pel proper Onze de setembre

Dimarts 29 juliol de 2014 a les 12:00 h

Museu d’Història de Catalunya (Sala Auditori) / Plaça Pau Vila,3 de Barcelona

[INTERVINDRAN] Joan-Marc Passada i Oriol Falguera

[ASSESSORS DEL PROJECTE] Quim Torra (director El Born CC), Josep Porter-Moix (vexil•lòleg), Francesc Riart (dibuixant de recració històrica), Francesc Xavier Hernàndez (historiador), Rafel Català (editor)
(23/07/2014) - Una moció d´ERC rep el suport dels regidors de CiU i PSC, l´abstenció d´ICV-EUiA i el vot contrari de PP i PxC L´Ajuntament d´Igualada hissarà una bandera negra el proper Onze de Setembre

El ple municipal d´Igualada va aprovar ahir hissar una bandera negra a l´Ajuntament en la diada de l´Onze de Setembre. La proposta sorgeix d´una moció d´Esquerra, que va rebre el vot favorable de 17 dels 21 regidors del consistori. Li van donar suport CiU, PSC i ERC, la regidora d´ICV es va abstenir i els representants del PP i PxC van votar en contra.

"D´aquesta manera es farà palès, en aquesta data tan simbòlica i en aquest moment transcendental del procés independentista, el compromís cívic i democràtic d´aquesta institució per recuperar i preservar la memòria històrica i les llibertats nacionals d´aquest país", defensa la moció.

Així mateix, es demana que l´Ajuntament faci una crida perquè tothom s´afegeixi a la iniciativa i s´engalanin les finestres i balcons de les cases particulars amb senyeres, estelades i banderes negres, "per demostrar públicament la necessària i imprescindible conjuminació, en aquest moment final del procés, de la solidesa institucional amb la força popular, que es mobilitzarà unida una vegada més, per damunt de les diferències ideològiques", apunta el text.

Enllaç a la notícia al Anoia Diari
(09/07/2014) - Ja som notícia al Racò Català: Impulsen una campanya perquè l´11-S els ajuntaments hissin una bandera del Tricentenari

Darrera de la iniciativa hi ha la Fundació Reeixida, que fa sis anys ja va impulsar la Comissió del Centenari de l´Estelada amb una acció semblant.

11 de setembre de 2008. Cent quaranta ajuntaments catalans hissen estelades en solitari als balcons dels consistoris. Darrera la iniciativa, la Comissió del Centenari de l´Estelada que va treballar colze a colze amb les entitats locals per aconseguir aquesta fita que va anar més enllà i va aconseguir que el mes de gener d´aquest any, Barcelona inaugurés una plaça dedicada al creador de l´estelada, Vicenç Albert Ballester.

La Comissió del Centenari de l´Estelada va donar llavors la seva activitat per finida, però els impulsors, agrupats en la Fundació Reeixida, no han parat de barrinar "per seguir impulsant iniciatives de país". La concreció ha arribat aquesta setmana. L´objectiu: "Igual com es va fer amb tant d´èxit el 2008, que tants ajuntaments de Catalunya com sigui possible, hissin una de les banderes que van enarborar-se fa 300 anys en defensa de la ciutat de Barcelona i per extensió de les llibertats de Catalunya o una ensenya dissenyada per a l´ocasió inspirant-se en aquests estendards", expliquen els impulsors.

Link a la notícia al Racó Català
(06/07/2014) - Com recordareu la Diada de 2008 en que molts ajuntaments (exactament 140) van penjar la bandera de l’estel solitari feu canviar el rumb de la història. Ara volem repetir-ho però amb banderes negres.

Com recordareu la Diada de 2008 en que molts ajuntaments (exactament 140) van penjar la bandera de l’estel solitari feu canviar el rumb de la història. Recordareu que s’aconseguí aquesta fita a molts ajuntaments a part de la participació dels grups municipals, per la insistència de la societat civil.

Us tornem a contactar amb un proposta similar, centrada en l´any del referèndum, sumat al del Tricentenari per tal d’enviar un missatge gràfic i clar durant la Diada d´enguany.

La proposta consisteix, igual com es va fer amb tant d´èxit el 2008, que tants ajuntaments de Catalunya com sigui possible, hissin una de les banderes que van enarborar-se fa 300 anys en defensa de la ciutat de Barcelona i per extensió de les llibertats de Catalunya o una ensenya dissenyada per a l´ocasió inspirant-se en aquests estandarts.

En col•laboració molt estreta amb els experts en la simbologia del moment, estem creant un estandart, la Bandera Negre, que ja apareix en el nostre primer himne nacional, la que s’enarborà a Barcelona, a Cardona com a símbol d’arribar fins al final que pugui resumir aquell esdeveniment gloriós.
De fet molts dels que tenen part en la commemoració de la celebració del tricentenari Quim Torra (Born CC), Francesc Xavier Hernandez (Historiador i catedràtic de la UB), Josep Porter Moix (Vexil•lòleg), ja ens han donat el seu vist-i-plau en aquest gest.

No podem fallar. Viurem lliures!
S'estan mostrant 10 notícies (41-50) d'un total de 362.
Pàgina 5 de 37
Pàgina anterior 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37 Pàgina següent
Si teniu qualsevol suggeriment, idea o voleu col·laborar amb la comissió 100 anys d'estelada ens podeu enviar un email a: contacte@estelada.cat
També podeu col·laborar amb el projecte comprant alguna de les nostres samarretes independentistes o bandera negra clicant aquí