(27/08/2008) - Article en clau històrica sobre el centenari de l´Estelada a "La Veu de l´Anoia"

L’estelada és la bandera històrica de combat per la llibertat de Catalunya. I enguany se celebren 100 anys de l’origen d’aquest símbol. Alguns la identifiquen amb la bandera d’un partit o opció política, però ja des dels seus inicis i fins avui en dia l’estelada ha representat i representa els anhels de llibertat del poble català. És per això que avui en dia és un símbol plenament normalitzat i usat massivament en activitats culturals, lúdiques, esportives (partits de la selecció catalana) o reivindicatives.
L’origen de la bandera estelada és, si més no, curiós. El que potser no sap molta gent és que l’estelada, en els seus orígens (estel blanc sobre triangle blau) està inspirada en la bandera de Cuba. Al tombant del segle XIX al segle XX molts catalanistes es van inspirar en lluita anticolonial cubana contra l’imperi espanyol, i d’aquí en va sorgir aquest símbol, ideat per Vicent A. Ballester. El triangle blau simbolitza el blau del cel (la humanitat) i l’estel blanc, la llibertat.
La primera prova fotogràfica de l’existència de l’estelada data de l’any 1908, a la seu de la Lliga Nacionalista Catalana. Durant els anys posteriors, apareixen diferents elements gràfics relatius a l’estelada, però serà l’any 1922 en què Francesc Macià l’adopta com a símbol del seu nou partit, Estat Català.
Igualada té un protagonisme especial en la història de l’estelada. Com conta Salvador Riba, l’històric republicà i ateneista igualadí, en un article publicat al diari L’Igualadí de l’any 1934, Igualada fou la segona ciutat de tota Catalunya on va onejar públicament una estelada.
Els fets es remunten a la Festa Major de l’any 1923. En aquells dies previs, Igualada acollia la presentació d’un nou centre catalanista: Esquerra Catalana, que s’adherí ben aviat a l’Estat Català de l’avi Macià. I, evidentment, el símbol d’aquest centre era una bandera d’estel blanc sobre triangle blau, que presidia la seu del centre, ubicat a la rambla d’Igualada. Riba explica l’emoció dels joves i de la gent allí aplegada a l’hora d’hissar la bandera... segueix a l´enllaç de la notícia.

Enllaç a l´article publicat a La Veu de l´Anoia
(26/08/2008) - Es crea el mapa dels ajuntaments amb estelada

El web sobiranista Estatpropi.cat ofereix a tots els blocs i webs que ho desitgin la possibilitat d´afegir-se el mapa en el qual apareixen tots els ajuntaments que penjaran la senyera estelada per la Diada d´enguany.
Per fer-ho cal anar al web: http://www.estatpropi.cat/posans i inserir el codi que s´indica. Un cop introduides les dades ja es podrà visualitzar el mapa. A mesura que més ajuntaments s´incorporin a la iniciativa el mapa s´anirà auto-actualitzant.

Enllaç al mapa del GoogleMaps amb els ajuntaments adherits
(21/08/2008) - Ja són 20 els ajuntaments que hissaran l´estelada l´Onze de Setembre, avui s´ha afegit Besalú (La Garrotxa)

L´equip de govern de Besalú (CiU) ha decidit que els dies deu i onze de setembre onegi la bandera catalana estelada, coincidint amb la Diada Nacional i amb motiu del centenari de la creació de l´ensenya.
La iniciativa respon a una proposta de la Comissió del centenari de l´estelada, que ja han anunciat que secundaran diversos consistoris de les comarques de Girona.

Enllaç a la notícia del diari El Punt
(20/08/2008) - Sant Feliu de Guíxols i Montornès del Vallès debatiran hissar l´estelada per la Diada

Dos nous ajuntaments portaran a la palestra la decisió d´hissar la senyera estelada per la Diada. En el cas de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) seran les JERC qui duran la proposta al ple del proper 29 d´agost. La resolució és a l´aire, ja que si bé els regidors d´ERC hi votaran a favor, els partits CiU, PSC, IC i Tots per Sant Feliu han donat llibertat de vot als seus representants en la votació que es farà. Per altra banda, els representants d´ERC de Montornès del Vallès van manifestar el seu desig de presentar la mateixa proposta el passat 4 d´agost. A hores d´ara es desconeix encara quina és la decisió que ha pres l´equip de govern local.

Les iniciatives per a promocionar el conjunt d´ajuntaments catalans que han decidit penjar l´estelada per la Diada continuen. La darrera és la que ha decidit marcar a googlemaps tots els ajuntaments que han aprovat la proposta. Clicant a cada icona es pot veure una foto de cada població.


Enllaç per inserir al vostre web/bloc el mapa elaborat per EstatPropi de les poblacions adherides
(19/08/2008) - Montesquiu, dinovena població amb l´estelada

La vila osonenca de Montesquiu és el dinovè ajuntament que ha acordat hissar la senyera estelada en senyal d´homenatge a la seva història centenària. En aquest cas va ser fruit d´un acord de la junta de govern local que va prendre aquesta decisió el passat 8 d´agost, tot i que la comissió del centenari no n´ha tingut coneixement fins avui.

Tot i ser en ple agost el goteig d´ajuntaments que s´afegeixen a la iniciativa no para. La Candidatura d´Unitat Popular de Reus ha presentat la proposta a l´ajuntament de Reus i s´està a l´espera que l´ajuntament de Girona debati també la proposta ja presentada per la mateixa CUP, fa unes setmanes.Web de l´ajuntament de Montesquiu
(19/08/2008) - L´exposició del centenari, a Prada de Conflent durant la Universitat Catalana d´Estiu

La quarantena edició de la Universitat Catalana d´Estiu acull l´exposició del centenari de la senyera estelada. Situada a l´aula de dansa del liceu Renouvier, darrera el gimnàs, l´exposició lluirà al al costat de la dels 40 anys del PSAN. Onze plafons narren la història de cent anys d´independentisme contemporani i documenten l´evolució de la senyera amb l´estel. Es podrà veure tots els dies que dura la UCE, fins el dia 25 d´agost.
L´exposició dels cent anys d´independentisme amb l´estelada es poden complementar amb els articles temàtics que s´estan venint publicant durant tot l´any a la revista "Lluita", d´edició bimensual, i que documenten més extensament la història d´una centúria d´independentisme, també a càrrec de la Comissió del centenari de la senyera estelada.

Lloc web de la Universitat Catalana d´Estiu
(18/08/2008) - Tribuna.cat reforça el suport al centenari

El portal de notícies online de l´associació "L´Opinió Catalana", Tribuna.cat ha reforçat el suport al centenari de la senyera estelada. A part de col.laborar econòmicament en la campanya dels "100 cims" i de mantenir ininterrompudament en el web un banner oficial del centenari, ara ha ofert una columna d´opinió a la comissió. La primera col.laboració a càrrec de Joan-Marc Passada, dedica una reflexió al fet de la irrumpció dels ajuntaments als actes del centenari, amb la hissada de l´estelada per la Diada.

A la imatge, un dels acudits del dibuixant Puyal, un clàssic de Tribuna.cat

Lloc web de Tribuna.cat
(18/08/2008) - Víctor Alexandre parla sobre el centenari

El conegut escriptor santcugatenc Víctor Alexandre, autor d´èxits com "Jo no sóc espanyol" i "Nosaltres els catalans", ha dedicat la seva secció habitual al portal e-notícies al centenari de l´estelada. Alexandre enumera totes les poblacions que hissaran l´estelada per la Diada i anima a les que encara no ho han acordat de fer-ho a que "facin història".
També se´l pot seguir a través del seu lloc web personal.

Per llegir l´article sencer entreu aquí
(15/08/2008) - Alfés, Bellpuig, Bellprat i Sant Martí de Tous hissaran l´estelada

Quatre nous ajuntaments catalans, ja en són divuit, hissaran la senyera estelada en homenatge al seu centenari aquesta propera Diada. Dos són a la comarca de l´Anoia (Bellprat i St. Martí de Tous). L´altre és Bellpuig, al l´Urgell i el quart és Alfés al Segrià. Aquesta població va ser de les primeres en organitzar activitats d´homenatge a l´estelada. Ara completaran els actes de celebració, sumant-se a la hissada d´honor al balcó de l´ajuntament.

Per altra banda, Sant Cugat del Vallès ha rebutjat sumar-se a la iniciativa. El seu alcalde, Lluís Recoder, ha adduït raons institucionals per a no fer-ho. També va dir que "era una bandera de partit" i que per ell l´estelada era un símbol important, però que desconneixia la celebració del seu centenari. Un conciutadà seu, Jaume Massanés i Papell, li ho recrimina en un article publicat al seu bloc.

Bloc de Jaume Massanés
(14/08/2008) - L´estelada ja és al cim Lènin

L´expedició "Terres de Ponent al cim Lènin 2008" va fer cim a un quart de cinc de la tarda, hora del Kirgistan, del dijous, dia 14 d´agost. Els alpinistes Anna Moragues, del G.E. Serralada, Jordi Ponsernau, del C.E. CIM de Bellpuig, Albert Carbonell, de l´A.E. de l’Urgell de Tàrrega, i Ignasi Segura, del C.E. de Balaguer han aconseguit coronar la muntanya de 7.134 metres, tres dies abans del previst.

El projecte està adherit formalment a la campanya "100 cims-100 anys" del centenari de l´estelada que pretén coronar 100 cims d´arreu amb l´estelada commemorativa, editada amb suport de la Plataforma pro-seleccions catalanes. Així doncs, l´estelada també oneja ja al Lènin. Després del cim de l´Everest, aconseguit per Xavier Arias i Xavier Aymar el juliol és el segon cim de més de 7.000 metres amb l´estelada.

Web del l´expedició Terres de ponent al Lènin
S'estan mostrant 10 notícies (271-280) d'un total de 362.
Pàgina 28 de 37
Pàgina anterior 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37 Pàgina següent
Si teniu qualsevol suggeriment, idea o voleu col·laborar amb la comissió 100 anys d'estelada ens podeu enviar un email a: contacte@estelada.cat
També podeu col·laborar amb el projecte comprant alguna de les nostres samarretes independentistes o bandera negra clicant aquí