(23/06/2016) - Recordeu que aquest diumenge 26/06/16 us esperem a la 3a ruta que hem programat

Uus volem convidar a participar a la propera Rutes de la Independència, que tindran lloc a Barcelona:
el diumenge 26 de juny de 10h a 13h.

Estem segurs que aquest últim projecte, en el que portem treballant aquest darrer any i mig, i que compta la supervisió dels millors experts, us agradarà d’allò més. De fet des de l’any 2008 en que vam commemorar el centenari de l’Estelada, no hem parat de treure de l’oblit, personatges, fets històrics i símbols que ens fan avançar en la recuperació del que anomenem memòria nacional, tant rica i alhora desconeguda en personalitats extraordinàries i fets singulars.

*Per assistir només heu de contestar a aquest correu o deixar missatge al contestador del telèfon 690143846
El preu de la ruta és de 10€ per persona

Enllaç a la notícia on parla de la Ruta de la Independència al RacóCatalà
(17/06/2016) - Ens entrevisten a el 9tv

Avui divendres ens han entrevistat al programa 7 dies del 9tv, per parlar de la Ruta de la Independència, de l´estelada i dels projectes que tenim entre mans.
Aquest programa ja es pot veure per gairebé totes les televisions locals.

Enllaç a l´entrevista que ens ha fet a el 9tv
(11/06/2016) - Engeguem una campanya amb els amics de freeCatalonia i la Fundació Reeixida per què s´inidiqui la casa natal del patriota Jaume Compte

Avui dissabte s´ha reclamat avui el nom de Jaume Compte al nomenclàtor de Castelló d´Empúries.
Des del perfil de Twitter d´aquest col·lectiu, que ha dinamitzat campanyes com el Centenari de l´Estelada o la reivindicació dels patriotes catalans de la història de l´independentisme, s´ha emplaçat a donar el nom a un carrer o la col·locació d´una placa a la ciutat natal de Jaume Compte.

En un missatge adreçat a Amics de @Castello_Emp han comentat amb certa ironia que "no veiem cap carrer ni casa amb placa del patriota #JaumeCompte ho tindreu en compte? Oi?" Molt aviat el comentari ha estat respost amb un "passem la proposta a Alcaldia" per part del perfil que dinamitza la promoció de la ciutat empordanesa.

La notícia a llibertat.cat
(30/05/2016) - Segona Ruta de la Independència, la història continua els propers dies 19 i 26 de juny. Feu la reserva enviant un mail a: contacte@estelada.cat

El passat diumenge 15/05/16 vam tornar a omplir els carrers de Barcelona de persones interessades per la recuperació de la memòria històrica.
No perdeu la oportunitat i apunteu-vos a les properes Ruta de la Independència que seran els diumenges 19 i 26 de juny de 10h a 13h.
La ruta comença al Museu d´Història de Catalunya i acaba a la Plaça Catalunya.
(24/05/2016) - El Punt Avui ens dedica una pàgina sencera per parlar de la Ruta de la Independència

On era la redacció de la publicació satiricopolítica Cu-cut que van assaltar oficials de l´exèrcit espanyol l´any 1905? On es troba exposada la bandera independentista més antiga que es conserva? Qui eren i d´on van sortir els primers detinguts en una manifestació de l´11 de Setembre l´any 1901? Qui va col·locar la placa commemorativa al Fossar de les Moreres? On es van conjurar els implicats en el complot del Garraf contra el rei Alfons XIII? On es reclutaven els militants armats que, amb Francesc Macià, van participar en els fets de Prats de Molló? On era el Cadci, on van morir joves independentistes el 6 d´octubre del 1934? Qui eren i on s´organitzaven els membres de la secció militar del Front Nacional de Catalunya que durant els anys quaranta s´enfrontaven al franquisme vencedor?

La Fundació Reeixida, amb un “projecte de recuperació de la memòria nacional”, vol respondre aquestes i moltes altres preguntes amb la Ruta de la independència a Barcelona (1878-1946), que consisteix a traçar un recorregut pels “llocs de residència, l´activitat política i els espais de record de diverses personalitats” vinculades al moviment sobiranista des de finals del segle XIX fins a mitjan segle XX, per tal de “reivindicar el seu llegat en el conjunt de la història de la ciutat i del país, recordar-ne la vigència i normalitzar-ne la divulgació en el conjunt de la societat”. La ruta es desenvolupa per mitjà de circuits diferents conduïts per “un guia expert i documentat en la matèria que farà una explicació als grups de participants, amb el suport extern de noves tecnologies, codis QR i beacons, amb app inclosa, per fer-la més dinàmica i interactiva”. Aquests suports electrònics també permeten als participants realitzar-la per lliure o interessar-se per un dels seus punts en concret. Les rutes tenen l´aval i la col·laboració de l´historiador Fermí Rubiralta.

Des que el metge i assagista polític barceloní Josep-Narcís Roca Farreres va escriure Dos procediments per a l´emancipació, el 1878 –considerat el primer text inequívocament independentista–, fins avui l´independentisme català ha viscut més de dues terceres parts del temps en períodes de clandestinitat, en estat d´excepció o en dictadures militars. Segons Oriol Falguera, ànima del projecte, “per aquest motiu és convenient i de justícia reivindicar el moviment sobiranista i la seva gent al llarg de la història dels últims cent anys i escaig”.

La iniciativa pretén revalorar el recorregut històric, continuat en el temps, “d´aquells patriotes, i fer que els seus objectius de llibertat i igualtat entre els pobles es puguin assolir i es puguin plantejar, ara, per mitjans pacífics i democràtics”. Barcelona –principalment els barris de Ciutat Vella i l´Eixample– concentra les passes de ciutadans il·lustres però poc coneguts que van forjar les bases del sobiranisme català a partir de la seva acció individual i col·lectiva. Recordar-les, juntament amb les entitats i organitzacions que ells van fundar, “ens permetrà fer-ne renéixer els valors, les accions i les anècdotes, com ara els seus llocs de naixement o de residència, on van créixer políticament, on van elaborar les seves accions, on van ser detinguts, ferits o empresonats...”, conclou Oriol Falguera.

Enllaç a la notícia sencera a l´article a El Punt Avui
(22/05/2016) - Catalunya Ràdio ens entrevista per parlar sobre la bandera de combat: l´Estelada

Degut a totes les gestions que ha fet la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, per tal de prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei que disputaran el Barça i el Sevilla a l´estadi de l´Atlètic de Madrid, el Vicente Calderón, hem estat convidats al programa de ràdio El Suplement on el seu presentador Ricard Ustrell, ens ha entrevistat per parlar de la històrica bandera.

Enllaç a l´entrevista que ens ha fet Catalunya Ràdio
(16/04/2016) - Èxit rotund de la Ruta de la Independència

Els assistents a la Ruta, convidats per Sàpiens i la Fundació Reeixida, disfruten de la història del primer separatisme català.

El portal Llibertat.cat parla del nostre últim projecte: La ruta de la Independència
(15/04/2016) - El proper diumenge 17/04/16 inaugurem la ruta de la independència a Barcelona

Quant vam començar a treballar amb el projecte de la ruta de la Independència, amb els primers que vam parlar va ser els amics de la revista Sàpiens.
A través d´un concurs entre els seus lectors, els guanyadors del ´Club SÀPIENS de l´abril´ podran estrenar la ruta amb nosaltres.
Gràcies a tots els que heu concursat.
Us esperem en les properes passejades.
(15/02/2016) - Som notícia! La primera ruta de la independència a Barcelona

Una de les principals atraccions turístiques de Dublín són les rutes pels llocs més emblemàtics de l’Alçament de Pasqua del 1916, la insurrecció independentista irlandesa de la qual enguany se celebra el centenari.

A la turística Barcelona, amb un procés sobiranista en ebullició i en plena efervescència de rutes culturals de tota mena, per contra, no n’hi ha cap de dedicada a la història del moviment independentista, un capítol molt desconegut fins i tot pel públic local. Oriol Falguera i Joan-Marc Passada, el duo que ja fa temps que es va encaparrar a recuperar la memòria històrica nacional per mitjà de commemoracions com els setanta-cinc anys de la Constitució de l’Havana (2003) i el centenari de l’estelada (2008), se’n feien creus: ‘És importantíssim que en aquesta ciutat del món, com és Barcelona, també s’hi tinguin presents les arrels’, exclamen.

Per això van decidir de començar a documentar a fons el primer independentisme català organitzat nascut el 1901 (el separatisme, com se’n deia), amb l’objectiu final de dedicar-hi una ruta històrica per Barcelona. Es va anunciar públicament ahir, a la presentació de la primera biografia sobre el creador i popularitzador de l’estelada, Vicenç Albert Ballester (1872-1938). Justament el fet de dedicar una plaça a Barcelona a aquest personatge clau i polièdric de l’independentisme més primerenc, inaugurada el 2014, va significar l’empenta final que necessitaven Falguera i Passada per a posar fil a l’agulla a la ruta, que ja tenen enllestida i preparada per estrenar en qualsevol moment.

Fins ara han localitzat i marcat al mapa setanta-quatre indrets i adreces relacionats amb el moviment separatista, des del 1901 (amb la detenció de trenta persones durant una ofrena al monument a Rafael Casanova prop de l’Arc de Triomf) fins al 1946 (amb la caiguda de la secció militar del Front Nacional de Catalunya). ‘Sorprèn que la majoria d’espais s’acumulin a Ciutat Vella, amb extensions cap a Gràcia’, explica Falguera. De cada punt, se’n dóna informació sobre què hi va passar, l’adreça exacta, les fitxes dels protagonistes i, sempre que es pot, fotos seves, cosa sovint difícil de trobar. La ruta és pensada i dissenyada de manera activa i moderna (amb possible ús de codis QR i tot), en la línia de les recerques anteriors sobre la Constitució de l’Havana i l’origen de l’estelada.

De moment no s’ha inaugurat oficialment la ruta, mentre esperen de rebre propostes concretes i de tancar les primeres dates, però sí que se n’han fet algunes proves. ‘Això és Dublín!’, és un dels comentaris comuns entre els primers assistents quan se’ls explica l’activisme separatista a la capital catalana al començament del segle XX, assegura Falguera: ‘Doncs no, això era Barcelona i això passava a Barcelona.’

Enllaç de la notícia a Vilaweb
(08/02/2016) - Coincidint amb les presentacions del llibre sobre Ballester i la ruta de la Independència, el Punt Avui es fa ressò de la figura del creador de l´Estelada

Mariner, comerciant, home de negocis, inventor, polític, escriptor, activista cultural, així era Vicenç A. Ballester i Camps, un home polifacètic, relata l´historiador Joan Muray. Ballester, a més, era un català de soca-rel i ha passat a la història perquè ha estat el dissenyador de l´estelada tal com la coneixem avui dia, com s´explica en el llibre Vicenç A. Ballester i Camps (1872-1938), (Rafael Dalmau editor), escrit per Joan Muray i l´historiador i politòleg Fermí Rubiralta, que es presenta demà al Museu d´Història de Catalunya.

Ballester va néixer el 1872 a Barcelona, però va viure bona part de la seva vida al Masnou, primer temporalment, però s´hi va traslladar definitivament el 1923, fins a la seva mort, el 15 d´agost del 1938. Ballester va estudiar nàutica i va navegar amb dos vaixells masnovins: Soberano III com a pilot mercant en pràctiques i el Pronta, com a capità. La seva trajectòria com a marí mercant va començar a Cuba, el 1891. Per un problema de salut va deixar aquesta professió, però “es va quedar per Amèrica i va començar a recórrer diferents repúbliques”. D´aquella època se´n conserven unes cintes dels casals o associacions catalanes que va visitar
en el seu periple americà.

Entre el 1898 i 1899 va estar a Cuba per la independència de l´illa d´Espanya. Allà és on ell s´hauria inspirat en el disseny de l´estelada, ja que les dues banderes comparteixen l´estel blanc. Muray exposa que el blanc i l´estel són símbols de llibertat, el blau, de la humanitat, i les quatre barres vermelles, del casal de Barcelona.

La primera estelada que va sorgir va ser el 1908, i per això, el 2008 se´n va celebrar el centenari. En aquella ocasió, però, l´estel estava sobre un rombe. La bandera que va crear en Ballester, la Unió Catalanista la va entregar a tres milicians que van anar a combatre com a voluntaris a la Primera Guerra Mundial. Per en Ballester, diu Muray, l´estelada era “una bandera de l´època de lluita pacífica per a la independència”, que s´havia d´abandonar un cop
Catalunya fos independent.

Més enllà d´això, va ser un catalanista convençut que, entre d´altres, va fundar la Unió Catalanista, l´Escola Mossèn Cinto, o la revista satírica La Tralla, on també va escriure. “Llavors no es deia catalanistes ni independentistes, es deia separatistes”, destaca Muray. Defensar la separació d´Espanya no era fàcil. “Va estar més d´una vegada empresonat”, afirma l´escriptor masnoví. També va tenir tracte amb personalitats rellevants de l´època com Francesc Macià, Àngel Guimerà, Antoni Rovira i Virgili, Josep Pi i Sunyer, Josep Carner i l´enginyer Josep Campalans.

Ballester no volia cap mena d´honor. “Feia les coses per al país sense esperar res a canvi. El seu lema era per Catalunya”, destaca Muray. Hi afegeix que ha preferit trair la seves últimes voluntats en aquest llibre, perquè considera que no es podia perdre el seu llegat.

En un primer moment, es pensava que l´arxiu de Ballester s´havia perdut. De fet, va estar 65 anys desaparegut. La seva viuda, Teresa Vendrell, el va guardar, però els últims anys de la seva vida es va instal·lar a la Casa Benèfica del Masnou. Llavors va cedir l´arxiu a un bon amic seu i d´en Ballester, Joan Fàbregas. Com que no tenia prou espai a casa per guardar aquest material, el va col·locar en un pis que tenia de lloguer, però en uns armaris tancats amb clau. Ironies de la vida, els llogaters del pis eren un matrimoni gran. Ell, un excombatent i guàrdia del dictador Francisco Franco. “Si ho hagués sabut, ho hauria destruït”, afirma Muray.

Quan va morir en Fàbregas, l´arxiu va passar a mans de Muray. Quan el va rebre, estava malmès i es va encarregar de recuperar-lo, classificar-lo i catalogar-lo.

La notícia complerta a el Punt Avui
S'estan mostrant 10 notícies (11-20) d'un total de 362.
Pàgina 2 de 37
Pàgina anterior 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37 Pàgina següent
Si teniu qualsevol suggeriment, idea o voleu col·laborar amb la comissió 100 anys d'estelada ens podeu enviar un email a: contacte@estelada.cat
També podeu col·laborar amb el projecte comprant alguna de les nostres samarretes independentistes o bandera negra clicant aquí